maandag 31 oktober 2011

Wie is Mariska de Haas?

Leuke televisie: daar draait het allemaal om, ook bij journalistieke programma's moet het amusementsgehalte zo hoog mogelijk zijn. En het lukte aardig, vorige week bij Pauw & Witteman. Want het is natuurlijk best grappig: iemand met het uiterlijk dat nog het meest aan een barbie doet denken, allerlei conservatieve uitspraken laten debiteren over homoseksualiteit en condooms en daar vervolgens met z'n allen over vallen. Leuke televisie. Zeker omdat Mariska de Haas zich nogal uit de tent liet lokken en veel te veel in de verdediging schoot. (klik hier om het fragment terug te kijken)

Maar zijn ze er in geslaagd om Mariska werkelijk te laten zien? Dat is toch wat een goed interviewer moet doen: laten zien hoe iemand werkelijk is, de geïnterviewde recht doen. Ik bleef nu toch vooral achter met een tweedimensionaal beeld van een dom blondje dat ergens in het verleden is blijven hangen. 

Hoe anders was het met twee interviews die ik afgelopen weekend las. De ene in het Nederlands Dagblad, de andere in het Reformatorisch Dagblad. Daar kwam ik een mens van vlees en bloed tegen. Een gepassioneerd mens, met een duidelijke missie. Een mens met twijfels: "ik ben serieus heel erg bang dat ik niet in de hemel kom". Een vrouw met zelfreflectie: "dat zou ik nu anders doen". Een persoon met gevoel voor nuance: "Mensen die klein behuisd zijn en beslist geen kind erbij kunnen hebben, mogen van de kerk ook wel met een condoom vrijen, hoor." 

En vooral de interviewer in het Nederlands Dagblad had stelde genoeg kritische vragen. Maar wel op een eerlijke manier. Niet als poging om te scoren, maar als poging om te begrijpen. 

Natuurlijk zal het meespelen dat RD en ND christelijke media zijn en daardoor meer begrip tonen voor Mariska. Maar ze hebben het wel voor elkaar gekregen om de mens Mariska in beeld te brengen. 

Mariska zelf stelt dat haar uiterlijk het makkelijker maakt om overal binnen te komen. Zelfs bij Pauw & Witteman. Ze noemt het een voordeel. Maar het kan ook een nadeel zijn. Want Pauw & Witteman zijn geen kleine jongens. Ze weten hoe ze 'leuke televisie' moeten maken. En als dat over de rug van Mariska moet, dan moet dat maar. 

Zelf twitterde Mariska vorige week: 
Voor het nieuwe tv programma Waan van de Dag ga ik zo met een mediatrainer  terugkijken. Wat deed ik fout & wat goed? Uitzending 4 nov.
Hopelijk heeft die mediatrainer haar een paar heel goede tips gegeven. En anders zou het beste advies voorlopig zijn: blijf maar even bij #PenW uit de buurt. Want met je optreden daar krijgt het katholieke geloof zeker geen opsteker. Laat het katholicisme de komende jaren bij Pauw & Witteman maar vertegenwoordigd worden door Antoine Bodar. Die minzaam glimlachend de suggestieve vragen over zich heen laat komen en met milde humor de heren van repliek dient. Ook als protestant kijk ik dan een stuk geruster naar de televisie. 

En Pauw & Witteman wil ik verzoeken menselijker met hun gasten om te springen. Anders raken ze in ieder geval 1 regelmatige kijker kwijt. 

3 opmerkingen:

  1. Ze bedoelt het zeker goed. Maar toch goed advies van Wim.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Helemaal met je eens Wim! Ik heb vrijdag de uitzending terug zitten kijken. Tenenkrommende, veel te makkelijke televisie. Het werd aangekondigd als zou het gaan over haar boek, maar vervolgens werd ze ter verantwoording geroepen voor alles wat men mis vindt gaan in de RKK. Misselijk vond ik het. Respect voor Mariska Orban dat ze daar toch is gaan zitten. Maar misschien moet ze zich er niet meer voor lenen.

    BeantwoordenVerwijderen