donderdag 23 februari 2012

Waarom ik niet vast

En Jezus zeide tot Johannes: "zie, Ik ga vasten." Johannes zeide tot Hem: "voor hoelang?" En Jezus zeide: "veertig dagen en veertig nachten". Johannes zeide: "dat is werkelijk groots, hoe gaat Gij dat volhouden?" Jezus antwoordde hem, zeggende: "In de woestenij zijn de verzoekingen weinig." Johannes echter zeide: "ziet Gij dan de verleiding van de sprinkhanen en wilde honing niet over het hoofd?" Jezus antwoordde hem: "Ik leef van het woord dat uit de mond van mijn Vader uitgaat." Johannes vroeg Hem: "Zoudt Gij, als Gij het volgehouden hebt er niet een boek over kunnen schrijven met praktische tips? Dan ga ik het volgend jaar ook proberen." 
(Matteus 3:18-20)
Een tv-pastoor die overal uit de doeken doen hoe hij vast, een heus vastenjournaal in de veertigdagentijd, veel tweets onder de hasthtag #vasten.

In Nederland wordt alles gehypet. Na het ijsjournaal en het Frisojournaal nu het vastenjournaal. En hoewel ik deze week niet Twitter word ik via andere kanalen op de hoogte gehouden van alle mogelijke vormen van vasten die er zijn: social-media-vasten, veertig dagen zonder vlees, alcohol, koffie, et cetera. 

Al die aandacht in de (sociale) media voor vasten strijdt volgens mij met de bedoeling van vasten. Stel je voor dat ik een tweet de wereld in zou sturen met de boodschap: "zojuist 250 euro overgemaakt naar Open Doors", of: "drie kwartier gebeden voor de vrijlating van Nadarkani, verwacht nu dat hij spoedig vrijkomt". Dat zou denk ik behoorlijk exhibitionistisch en arrogant overkomen. 

Maar als je tweet of op facebook zet: "tot over veertig dagen", of: "komende veertig dagen eet ik geen vlees", dan is dat ineens goed en krijg je allerlei virtuele schouderklopjes. 

De bedoeling van bidden, geven en vasten is dat je het voor de Vader doet, op een manier die voor mensen niet zichtbaar is:
Wanneer jullie vasten, zet dan niet zo’n somber gezicht als de huichelaars, want zij doen dat om iedereen te laten zien dat ze aan het vasten zijn. Ik verzeker jullie: zij hebben hun loon al ontvangen. Maar als jullie vasten, was dan je gezicht en wrijf je hoofd in met olie, zodat niemand ziet dat je aan het vasten bent, alleen je Vader, die in het verborgene is. En jullie Vader, die in het verborgene ziet, zal je ervoor belonen. (Matteus 6:16-18) 
Het risico is groot dat via dit soort (sociale) media-aandacht voor vasten uiteindelijk weer de religieuze mens centraal komt te staan. In het NOS-journaal is in de vastentijd aandacht voor vasten, met enige vervreemding en bewondering wordt er naar gekeken. En op Goede Vrijdag gaat de aandacht vooral uit naar Filippijnse gelovigen die zich dan ritueel laten kruisigen, alsof het kruis van Christus iets met masochisme van doen heeft! Ik wacht nog op het moment dat de uitstraling van christenen in de lijdenstijd zo is dat de media-aandacht vooral uitgaat naar de lijdende Heiland.

Op zich heb ik niks tegen vasten. Ik vind het een bijbelse vorm om even te onthechten en de aandacht op God te richten. Heel goed zelfs. 

Waarom ik dan toch niet vast? Ik heb er wel over nagedacht om het te gaan doen. Mede door de aandacht die er momenteel voor is. Ik denk echter dat het bij mij vooralsnog contraproductief zou werken. Ik zou het namelijk doen omdat anderen het ook doen. Omdat ik er dan bij zou horen. Ik zou me voornamelijk fixeren op het vasten als zodanig. Ik zou het ervaren als iets goeds wat ik voor God doe, een nieuw slavenjuk (Galaten 5:1). Het zou me uiteindelijk beroven van de vrijheid in Christus. 

Ik wil niet anders dan mijn gerechtigheid van Christus verwachten. Daarom vast ik dit keer juist niet. Een ander vast om diezelfde reden wellicht juist wel. Dat vind ik prima. Alles wat ons alles van Christus laat verwachten is goed!

Zal ik dan in de toekomst nooit vasten? Wellicht, maar dan zal ik er geen mededelingen over doen (Mat. 6:16-18). 

11 opmerkingen:

 1. Hierbij alvast een virtueel schouderklopje, mocht het er in de toekomst ooit van komen... ;-) #vasten

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Scherp...vasten doe je voor de Vader, maar inderdaad: we hebben er met z'n allen wel erg veel aandacht aan gegeven. En ik heb daar ook aan meegedaan... Hmm...zou ik dan toch exhibitionistischer zijn dan ik dacht...?! 'k Mis je wel op #twitter, maar iets meer dan 140tekens van je lezen is ook wel prettig #schouderklopje ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Jij bent zooo exhibitionistisch ;-)
   Die aandacht zij je vergeven. Als ik je er vanaf nu maar niet meer over hoor ;-)

   Verwijderen
 3. als je facebook-vast is het wel handig om het aan je vrienden mee te delen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. is ook waar. anderzijds merken ze het snel genoeg in het geval van echte vrienden, of ze merken het niet in geval van nep-vrienden.

   Verwijderen
 4. Ik weet niet of het bericht dat iemand gaat vasten (op welke wijze dan ook) strijdig is met Mat. 6:16-18. Gaat het daar niet vooral over de praktijk van het vasten 'an sich' ;-) ?

  Ik heb op mijn Facebookpagina diverse mensen voorbij zien komen die er melding van maakten dat zij gingen vasten (40 dagen geen Facebook / Twitter) met daarbij de motivatie. Zij ontvingen diverse reacties: van zegen tot hoon.

  Kortom ik heb er niet zo'n moeite mee als mensen melden dat ze gaan vasten. Wat ze tijdens de vastenperiode (onmerkbaar voor andere mensen) doen voor God, dat doet ertoe.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het klopt dat Matteus 6:16-18 niet tegen vasten is. Juist voor! Maar er aandacht voor vragen deugt m.i. niet. Niemand mag zien dat je aan het vasten bent. Dat lijkt me duidelijk.

   Verder vind ik het eerlijk gezegd overdreven om 40 dagen niet twitteren vasten te noemen. Vasten heeft denk ik meer te maken met op water en brood gaan.

   Verwijderen
 5. De tijd dat het cool was om op de hoeken van de straten te bidden is wel voorbij, niet? Als we elkaar dus aansporen, door woord en/of voorbeeld, om de agenda, de keuken, en het menu weer wat op God af te stemmen, dan is dat eigenlijk wel een goede zaak.

  Het is ook beter om vasten, of iets opofferen voor God, niet te klasseren onder "de werken der wet" waardoor wij niet gered kunnen worden. Neen, laat het een poging zijn van de religieuze mens om iets tastbaar te doen met medewerking van zijn onzichtbare ziel voor de onzichtbare God.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. beste Wim,

  is dit nou een slimme manier mo stiekem toch te laten zien hoe vroom je bent? Ik kom er niet uit.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ha Sybrand,

   Laten zien hoe vroom ik ben? Dat zou zomaar kunnen. Het was niet de bedoeling, maar ook mijn hart is arglistig, en pronken met vroomheid ook voor mij een valkuil. Pronken met vroomheid is bevestiging zoeken bij mensen. Dat kan door vasten maar ook door erop af te geven. Dus je hebt een punt.

   De intentie van het stukje was om iets te laten zien van mijn worsteling met het thema vasten. En ook wat de publiciteit eromheen voor gevolgen kan hebben, en in ieder geval op mij heeft.

   Verwijderen