vrijdag 9 december 2016

Proteststemmers lok je niet met oplossingen

Op de middelbare school hadden we eens tijdens een studiedag met de hele HAVO-VWO-afdeling tegelijk een lange pauze. Op een gegeven moment ontstond er een rellerige sfeer. We riepen dingen, er was wat duw- en trekwerk. Toen er een paar leraren aankwamen om de boel tot rust te manen keerden we ons met z’n allen tegen hen. De achtersten (waaronder ik) schreeuwden, de voorsten, daardoor aangemoedigd begonnen aan de leraren te trekken en te duwen. Die zagen uiteindelijk ook wel dat hun aanwezigheid niks aan de situatie zou verbeteren, en trokken zich terug in school. Toen was de lol eraf. Na een tijdje ging de zoemer en we gingen naar binnen.

Dit is volgens mij wat er aan de hand is onder Geert Wilders en zijn volgelingen in de richting van ‘de elite’. Wilders radicaliseert en zijn volgelingen radicaliseren mee. En alles wat redelijke mensen daar aan argumenten tegenover willen stellen wordt met hoongelach ontvangen. Dat komt van ‘de elite’, en  ‘die gaan we wegstemmen op 15 maart’. Toen Diederik Samsom afgelopen week zei dat hij de problemen van de Wilders-stemmers wilde oplossen, werd hij met hoongelach ontvangen. Proteststemmers lok je niet met oplossingen. En dat geldt vooralsnog voor elke politicus die in dezelfde electorale vijver probeert te vissen. Het volk wil de echte Wilders, geen slap aftreksel, het volk is in een fase van rellerigheid terechtgekomen waarin er geen praten meer aan is. Het volk ruikt het bloed van de elite.

Er is op de korte termijn geen oplossing voor dit probleem. Het geluid van het volk nog luider laten klinken zal dat geluid alleen maar verder normaliseren. De reële zorgen van mensen serieus nemen moet natuurlijk. Oplossingen bieden voor reële problemen van mensen in de marge ook. Maar dat moest ook al voordat Wilders op het toneel verscheen. Daar worden politici voor betaald. Dominees ook trouwens. Maar het is geen remedie om de Wilders-stemmer mee te paaien. Voorlopig is het enige wat de redelijke krachten in de politiek te doen staat het opwerpen van een cordon sanitaire tegen Wilders. De deur dicht doen en één front vormen. Tot de lol eraf is en de zoemer gaat. Hopelijk op tijd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten